Tuesday, 24/10/2017 | 12:03 UTC+2

Topinambury. Vyzkoušejte tuto chutnou a netradiční dobrůtku

Když se řekne slunečnice, každý si jistě představí velký žlutý květ otáčející se za sluncem. Ale slunečnice topinambur má s velkou slunečnicí roční společné jen jméno a rodinu.
 
Topinambur může spousta z nás znát také pod názvem jeruzalémský artyčok nebo jako židovské brambory, patří do stejné čeledi hvězdicovité jako slunečnice roční, ale na rozdíl od ní má malé květy a pěstuje se ne pro semena, ale pro své lahodné a zdravé hlízy. Jedná se o šťavnaté hlízy. Které mají zvláštní chuť a jsou velmi prospěšné pro naše zdraví. V kuchyni je můžete celkem všestranně použít.
 nevšední žluté květy
Chuť topinambur je jemná a svým způsobem zvláštní, protože na rozdíl od brambor, jež obsahují polysacharid škrob, v topinamburech je hlavní zásobní látkou inulin, směs polysacharidů. Tělo jej z velké části dokáže spotřebovat, aniž by k tomu potřebovalo inzulin, proto jsou topinambury vhodné pro diabetiky a také při redukční dietě.
 kontrast modré a žluté
·         Jak je pěstovat?
Topinambury mají poměrně bujný růst, proto je můžete pěstovat na záhonech nebo jako živý plot, ale stejně úspěšně je můžete pěstovat i v prostorných nádobách. Stejně jako jejich známější sestra – slunečnice roční – mohou vyrůst až do výšky tří metrů, proto je vhodné, aby měly dobrou oporu. Co se týče samotného pěstování, jsou tyto rostliny poměrně nenáročné a odolné. Snášejí dobře chudší půdu, sucho i zimu. Hlízy se vysazují na jaře do hloubky 10-15 cm, ve vzdálenosti 20-30 cm od sebe. Z jedné rostliny můžeme sklidit až 1,5 kg hlíz.
kořen zázvoru 
·         Rozmnožování je snadné
Stačí i jen malý úlomek z hlízy, abyste si vypěstovali novou rostlinu. Topinambury jsou velmi houževnaté, a i pokud se stane, že jejich hlízy necháte v zemi přes zimu, poměrně dobře přezimují a na jaře z nich vyraší nové rostliny. Porosty rostlin se mohou rozrůstat až příliš, proto se nebojte jejich rozpínání usměrnit rýčem nebo zábranou, kterou zapustíte do země.
 
·         Jak je využít v kuchyni?
Topinambury můžete využít jako brambory: vařit je, péct, dusit. Můžete je ale také obalit jako řízky a osmažit. Na rozdíl od brambor výtečně chutnají i jako syrové, například v salátech.

Topinambury. Vyzkoušejte tuto chutnou a netradiční dobrůtku
Ohodnoťte příspěvek
About

">