Máte-li zájem, můžete svůj web nechat odstranit z databáze vyhledávače Google

Www


Vyhledávání odkazů na webové stránky prostřednictvím Google je pro většinu z nás samozřejmým krokem, obrovský nárůst popularity nejznámějšího vyhledávače navíc podpořilo rozšíření chytrých telefonů, které se již prodávají i za „lidové ceny“. 
google pod lupou
Google však také poskytuje oprávnění být tzv. „zapovězen“.  Funguje to tak, že když si požádáte o vymazání z databáze vyhledávače Google, nebude žádný požadovaný odkaz v souvislosti s vaším jménem do vyhledávání zařazen.
Zdá se, že původní záměr plánovaný pro ochranu soukromí obyčejných lidí, přerostl v masivní rozmach žádostí o vymazání z registrů především pro osoby veřejně činné. Tedy zejména pro různé úřední osoby, exekutory, právníky, ale i celebrity a politiky. Vymazávání dat z databáze započalo v roce 2014 a za tu dobu toho již využily tisíce lidí.
výzva medií

Jak to celé vzniklo?

Že se něco takového určitě objeví, se dalo předpokládat, poněvadž vyhledávače Google jsou skutečně precizní a pracují spolehlivě. To se ovšem nelíbilo jistému Španělovi, kterému tento zdroj vyhledal u jeho domu vyhlášku k dražbě a soud jeho prosbě vyhověl, když šlo údajně o nepatřičný zásah do soukromí. 
Firma tedy musela reagovat a nabídla pak veřejnosti možnost do zasahování v databázi vyhledávačů ve prospěch civilních osob. Kdokoli má zájem, bude na Google nedohledatelný.
nezávislý pracovník
Žádost je k dispozici ke stažení na Internetu a může ji podat každý. Je k tomu zapotřebí pouze digitální kopie jakéhokoliv osobního průkazu, kterým lze ověřit totožnost osoby, např. řidičského průkazu, nebo pasu. Dále je nutné k žádosti přiložit všechny internetové adresy, které budou vymazány, s patřičným zdůvodněním (důvody mohou být opravdu různorodé).
Toto rozhodnutí však vyvolalo velkou vlnu kritiky, poněvadž současně s tím zmizí i celá historie dotyčné osoby a toho budou prý zneužívat různé kriminální živly a politici. Obava se částečně vyplnila, neboť mnoho politicky vlivných osob skutečně o výmaz z registru Google požádalo.