Zbavte se stresu

Ke štěstí stačí vašemu tělu opravdu málo. Musíte se naučit ho vznímat, a hlavně mu dopřejte každodenní psychický i fyzický odpočinek. Negativní myšlenky zahoďte za hlavu. Život je přeci tak nádherný!

1. Spánek musí být na prvním místě. Dokáže hotové zázraky, ale jen pokud je dostatečný a kvalitní. Spánek ovlivňuje opravdu hodně funkcí v těle. Pokud budete doslova přežívat na 4-5 hodinách spánku denně, vaše tělo vám to oplatí i s úroky. Stres, migrény, přibírání na váze, rozvoj vážných chorob, až po syndrom vyhoření. Ať máte “důležitých“ úkolů kolik chcete, ve večerních (nikoli nočních) hodinách se jde prostě spát a tečka.
zimní relax

2. Alkohol a prášky. Jestli zaháníte své osobní problémy alkoholem, ve skutečnosti jen přispíváte k rozvoji dalších. A to platí i o různých lécích na migrénu a depresi. Musíte řešit jádro problému, a ne se dopovat chvilkovými léčivy.

3. Dopřejte tělu kvalitní masáž a uvolněte tak každičký sval. Pomůže vám i po stránce psychické.

4. Udělejte si ve svém nabitém programu každý den alespoň pár minut čas jen pro sebe. Dělejte to, co vás baví, a víte, že si u této činnosti duševně odpočinete. Ať je to knížka, pletení, teplá vana, tanec, běh, poslech hudby, prostě cokoli.

5. Oprašte starý deníček z pubertálních let. Nebo si pořiďte nový. Je dokázáno, že lidé, kteří si vedou svůj deník, jsou většinou úspěšní a bez větších psychických problémů.
síla svobody

6. Plánujte! Ať je to vaše budoucí dovolená, ať jsou to sny, či pouhý rozvrh práce na příští týden. Zkrátka si naplánujte své cíle, úkoly, a sny.

7. Usmiřte se svými přáteli a rodinou. Pokud máte ve svém osobním životě rozepře s lidmi ve vašem okolí, či v rodině, odvíjí se to velmi na vaší psychice, i když si to třeba nepřipouštíte. Není lepší přiznat chyby, odpustit druhým, a zapomenout na věci, které třeba až tak vážné nebyly?

8. Usmívejte se! Lidé, kteří se denně umí zasmát nad maličkostmi, jsou v životě mnohem šťastnější. Hledejte důvody, proč se rozveselit, nebo se klidně smějte od ucha k ucha bez jakéhokoli odůvodnění J.

9. Zdravá vyvážená strava+pohyb. Ano je to tak. I složení vašeho jídelníčku má vliv na vaše psychické rozpoložení.

10. Nebojte se odborné pomoci. Pokud jsou vaše problémy vážnějšího rázu, a nevíte kudy kam. Vyhledejte psychologa. Za tuto odbornou pomoc se rozhodně nemusíte stydět. Může vám opravdu velmi pomoci.